Για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά το “Κέντρο Διάδοσης Επιστημών Noesis”, χρηματοδότησε το ΕΠΑ.Λ. Πάρου προκειμένου να πραγματοποιήσει σχέδια δράσης με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της σχολικής μονάδας.

Το σχολείο εξοπλίστηκε με σύγχρονα φωτιστικά μέσα στα Εργαστήρια Ηλεκτρολόγων, με νέα όργανα και εργαλεία στο εργαστήριο Φυσικής-Χημείας και με τρισδιάστατο (3D) εκτυπωτή στις αίθουσες Πληροφορικής.

Το project προωθήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ: «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» στα πλαίσια της Δράσης: «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.»

 

Υποδράση 1: «Ενεργειακή αναβάθμιση εργαστηρίων του Τομέα Ηλεκτρολογίας»

Στο σχολείο μας, ο χώρος που στεγάζει τα εργαστήρια Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων και Αυτοματισμού είχε την τύχη να εξοπλιστεί με 100 νέους λαμπτήρες τύπου «GLASS T8 LED TUBE 60cm 9W/230V» χρώματος φυσικού λευκού. Τα κύρια χαρακτηριστικά των νέων λαμπτήρων είναι πως καταναλώνουν 9W έναντι 18W των παλαιότερων, βρίσκονται στην ενεργειακή κλάση Α, έναντι Β των προηγούμενων και παράγουν φωτεινότητα 855 Lumen (εργοστασιακό εύρος 800-1200 Lumen). Οι λαμπτήρες που αντικαταστάθηκαν είχαν τιμή 1050 lumen, όμως η διαφορά υπέρ της τωρινής καθαρής φωτεινότητας είναι οφθαλμοφανής!
Επιπλέον επιλέχθηκαν συγκεκριμένα σημεία των χώρων, όπου τοποθετήθηκαν 9 φωτιστικά ράγας LED τύπου «Spot Light 36W 4000K 120cm 5405». Αυτά ενσωματώθηκαν πάνω από πάγκους εργασίας, στους οποίους όπου λαμβάνουν χώρα ιδιαίτερα ευαίσθητες και ακριβείς συνδέσεις. Προτιμήθηκαν έναντι των παλαιοτέρων, καθώς καταναλώνουν αμφότερα 36W μεν, όμως τα καινούργια ανήκουν στην ενεργειακή κλάση Α, έναντι Β των προηγούμενων και επιπλέουν παράγουν φωτεινότητα 3.600 Lumen έναντι 2.500 Lumen των παλαιών.

Δείτε το βίντεο για τη δράση «Ενεργειακή αναβάθμιση εργαστηρίων του Τομέα Ηλεκτρολογίας»

 

Υποδράση 2: «Πάριος Ζύθος»

Ο Πάριος Ζύθος δημιουργήθηκε στο εργαστήριο φυσικών επιστημών του ΕΠΑ.Λ. στα πλαίσια των μαθημάτων Χημείας και Βιολογίας. Ο σκοπός της συγκεκριμένης δράσης ήταν οι μαθητές διαφόρων ειδικοτήτων να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν στη διαδικασία ζύμωσης και εμπλουτισμού που απαιτείται στην παραγωγή μπύρας τύπου IPA.

 

Υποδράση 3: «Δημιουργία τρισδιάστατων γραμμάτων/πινακίδων για τα εργαστήρια του ΕΠΑ.Λ. ΠΑΡΟΥ»

Οι τρισδιάστατες πινακίδες δημιουργήθηκαν από τους μαθητές του τομέα Πληροφορικής του ΕΠΑ.Λ. ΠΑΡΟΥ. Ο σκοπός της υποδράσης ήταν οι μαθητές να μάθουν τον τρόπο τρισδιάστατης εκτύπωσης χρησιμοποιώντας διάφορα λογισμικά, να συναρμολογήσουν τον τρισδιάσταστο εκτυπωτή, να κάνουν τη μελέτη/σχεδιάση των πινακίδων και τέλος να υλοποιήσουν τις πινακίδες

Δείτε το βίντεο για τη δράση «Δημιουργία τρισδιάστατων γραμμάτων/πινακίδων για τα εργαστήρια του ΕΠΑ.Λ. ΠΑΡΟΥ»