Αρχική Πρόγραμμα Νέα Επικοινωνία
 
 
     
 
 


Αρχική /Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας


Το ΕΠΑ.Λ. ΠΑΡΟΥ συμμετέχοντας στην υλοποίηση του προγράμματος του «Μεταλυκειακού έτους- τάξης μαθητείας» εκφράζει την επιθυμία να συνεργαστεί με επιχειρήσεις  στην ένταξη και ενεργοποίηση των μαθητών μας στην αγορά εργασίας.


Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με το Νόμο 4386/2016 αναδιάρθρωσε τη δομή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και προχώρησε σε ειδικές ρυθμίσεις για τη θεσμοθέτηση της μαθητείας, για τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων.


Ειδικότερα, το Επαγγελματικό Λύκειο προσφέρει πλέον  το «Μεταλυκειακό έτος - τάξη μαθητείας», που αποτελεί «Μεταδευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών» και ανήκει στο μη τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα.



ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΘΗΤΕΙΑ


Με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία ως «Μαθητεία» ορίζεται το εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο ο μαθησιακός χρόνος εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας και σχολείου.


Η Μαθητεία υλοποιείται σύμφωνα με πρόγραμμα μάθησης, το οποίο επιμερίζεται στον χώρο εργασίας-επιχείρηση

(4 ημέρες/εβδομάδα) και στο ΕΠΑΛ (1ημέρα/εβδομάδα) και θα έχει διάρκεια 9 μήνες.


Θα περιλαμβάνει: α) μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας και
β) μαθήματα Ειδικότητας και Προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης στη σχολική μονάδα, αντίστοιχα. Την ευθύνη υλοποίησης του «Μεταλυκειακού έτους - τάξης Μαθητείας», έχει το ΕΠΑ.Λ.

 

Ο μαθητευόμενος συνδέεται με συμφωνητικό Μαθητείας µε τον εργοδότη, λαμβάνει αμοιβή ή επίδομα, σύμφωνα µε την ισχύουσα νομοθεσία  και έχει ασφαλιστική κάλυψη.
Προϋπόθεση εγγραφής των μαθητών στο "Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας" είναι απολυτήριο και πτυχίο του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ., καθώς και παλαιότερων τύπων σχολείων Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ισότιμων με το ΕΠΑ.Λ.

 


ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ «ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ - ΤΑΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ» ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΠΑ.Λ.

 

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν, οφείλουν να διασφαλίζουν τα εξής:

  1. Να εφαρμόζουν τις αρχές του Εθνικού Πλαισίου Ποιότητας για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Μαθητεία (Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και ΟΑΕΔ).
  2. Μεταξύ της επιχείρησης και του μαθητευόμενου συνάπτεται «Σύμβαση Μαθητείας».
  3. Η επιχείρηση τηρεί τους όρους της Σύμβασης Μαθητείας και του Προγράμματος Μάθησης στο χώρο εργασίας (learning agreement).
  4. Η επιχείρηση ορίζει έμπειρο στέλεχος ως «εκπαιδευτή στην επιχείρηση», ο οποίος αναλαμβάνει την  αποτελεσματική υλοποίηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην επιχείρηση, την παρακολούθηση της προόδου του εκπαιδευόμενου και την ανατροφοδότηση του υπεύθυνου εκπαιδευτικού στη Σχολική Μονάδα.
  5. Η επιχείρηση μεριμνά για την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας εργασίας, που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, για την προστασία των εργαζομένων. Επίσης, οφείλει να παρέχει τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας στους μαθητευόμενους.
  6. Η επιχείρηση οφείλει να ενημερώνει τον μαθητευόμενο για τις δραστηριότητες, τα αντικείμενα και τους τομείς της επιχείρησης και να τον εντάσσει ομαλά στο εργασιακό περιβάλλον.
  7. Η επιχείρηση οφείλει να συνεργάζεται με τη Σχολική Μονάδα για την υλοποίηση του Προγράμματος Εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Πρόγραμμα αυτό.
  8. Η επιχείρηση οφείλει να τηρεί όλα τα μέσα (ηλεκτρονικά και έντυπα) για την παρακολούθηση της υλοποίησης της ενδο-επιχειρησιακής εκπαίδευσης (παρουσιολόγια, έντυπα προόδου μαθητή και κάθε άλλο έγγραφο που προβλέπεται από τις σχετικές εγκυκλίους).
  9. Η επιχείρηση ελέγχει και συνυπογράφει Ημερολόγιο Μάθησης.
  10. Η επιχείρηση ελέγχει και συνυπογράφει Μηνιαίο Δελτίο Απασχόλησης Μαθητή το οποίο και αποστέλλεται στο ΕΠΑ.Λ εφαρμογής προκειμένου να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος.

 


 

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΠΑΡΟΥ


Οι ειδικότητες που θα προσφερθούν για να λειτουργήσουν στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας της σχολικής περιόδου 2017-18, εάν και εφόσον υπάρξουν ενδιαφερόμενοι εργοδότες και υποψήφιοι μαθητευόμενοι, είναι οι ακόλουθες:

  1. Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού (ή Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής)
  1. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων
  2. Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
  3. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού
  4. Τεχνικός Οχημάτων
  5. Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής
  6. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
  7. Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό
  8. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

 


ΑΜΟΙΒΗ


Το ποσοστό αμοιβής των μαθητευόμενων  του «Μεταλυκειακού έτους - τάξης μαθητείας» ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη σε όλη τη διάρκεια του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας». Σύμφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αμείβονται µε ημερομίσθιο ίσο προς το 75% επί του κατωτάτου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (22,83 €), δηλαδή µε 17,12 €.
Το ποσό της επιδότησης έχει οριστεί για το πρόγραμμα στα 11,00 €.
Έτσι, η διαφορά των 6,12€ προσαυξημένο κατά 3,23 € για ασφαλιστικές εισφορές, είναι το σύνολο των εισφορών του εργοδότη (9,35 €) .
Η επιχείρηση οφείλει να αμείβει τους συμμετέχοντες σε μηνιαία βάση.
Η επιδότηση δεν καταβάλλεται για τις ημέρες της κανονικής άδειας, ασθένειας, δώρων και λοιπών επιδομάτων.
Στις περιπτώσεις απουσίας λόγω ασθένειας εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 657-658 του Α.Κ.
Συγκεκριμένα:

 


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΠΟΣΑ ΣΕ ΕΥΡΩ (€)

Ημερομίσθιο

22,83€ x 75% = 17,12€

Ποσό στο οποίο υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές

17,12/2 = 8,56€

Εισφορές εργοδότη

8,56€ x 37,78% = 3,23€

Εισφορές μαθητή

8,56€ x 3,28% = 0,28€

Σύνολο εισφορών

3,23€ + 0,28€ = 3,51€

Καθαρό εισπραττόμενο ποσό από τον μαθητή

17,12€ - 0,28€ = 16,84€

Επιβάρυνση του εργοδότη, αφαιρούμενης της επιδότησης

17,12€ (ημερομίσθιο) – 11€ (επιδότηση) = 6,12€

6,12 + 3,23€ (ασφαλιστικές εισφορές) = 9,35€

 


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


Αν προτίθεστε θετικά, χωρίς η πρόθεσή σας να είναι δεσμευτική, σας παρακαλούμε αναφέρατε τις ειδικότητες στις οποίες μπορείτε να απασχολήσετε τους ασκούμενους μαθητές, καθώς και τον αριθμό μαθητών ανά ειδικότητα:

 

 
 
 
 
 
 
   
   
   
   
 
Αρχική Σχολείο Πρόγραμμα Δραστηριότητες Φωτογραφίες Νέα Επικοινωνία